Pian del Pino er en lille Toscansk Perle der producerer autentiske og håndværksmæssige vine. De producerer ægte maleriske portrætter af Valdarno
Historien
I virkeligheden er Pian Del Pino mere end bare en vingård, det er historien om en familie, dedikeret til vinavlens verden, der begyndte sit eventyr på markerne i 1953, da bedstefar Giovanni købte 15 hektar ved foden af Pratomagno-massivet.
I dag ledes vingården Pian del Pino af en anden Giovanni, grundlæggerens barnebarn, der siden 2001, da han begyndte fysisk at tage sig af forretningen, besluttede at give liv til et nyt projekt baseret på at beskytte territoriet og på miljømæssig bæredygtighed.
Giovanni, stærk i Rudolf Steiners biodynamiske studier og Howards Økologiske studier, han behandler og dyrker planter med en ekstraordinær følsomhed, respekterer alle de cykliske processer i naturen og forbyder enhver form for kemisk intervention. Han tilvejebringer næringen til planterne igennem husdyrgødningen, og at vinstokkene holdes trimmet af fårenes græsning i vinterperioden. En indstuderet og dybtgående holdning, som det fremgår af den detaljerede bæredygtige information, der findes på Pian Del Pinos hjemmeside. På den anden side er håndværkeren den, der arbejder med bevidsthed og lidenskab, og Giovanni kender det godt.
Området
Pian del Pino-vinmarkerne, der dyrkes på et areal på 15 hektar, ligger syd for Pratomagno. Jorden, der er rig på ler, og er vært for de typiske druesorter fra den toscanske tradition: Sangiovese frem for alt, så Colorino del Valdarno, Canaiolo, Trebbiano, Malvasia Nera og Merlot. Vinrankerne er vugget hele året rundt af de blide briser, der blæser mod vest, hvilket sammen med de bemærkelsesværdige temperaturændringer mellem nat og dag der favoriserer en perfekt modning af druerne. Herfra fødes kælderens dyrebare viner, rene og territoriale, som bevarer jordens og druernes ægte smag. Med to ord: håndlavede perler!
De håndlavede perler ( Pian Del Pino’s naturvine/ vine uden sulfitter)
Fremgangsmåde
Pian Del Pino producerer efter Pied-De-Cuvee metoden:
Det er den bedste måde at fremstille vin på en naturlig måde uden at lide under problemer med flygtig syre eller de negative virkninger både i smag og lugt, som kan kompromittere vinens elegance.
Pied De Cuvee ligner på nogle måder surdej ”starteren” til brødfremstilling og har mange fordele:
– Den begynder gæring med det samme
– Den muliggør en optimal udvikling af oprindelige gær
– Giver større fermenteringskapacitet, selv i nærværelse af lidt nitrogen
– For at maksimere vinernes territorialitet
– Det giver mulighed for at opnå vine med maksimal elegance og lang levetid
Det består i at høste et par dage før den vin, der skal produceres, en lille del af druer. Disse druer gærer i et passende miljø med meget let filtrering, og gærings-mosten tilsættes til hele massen.
For at foretage en ordentlig tilberedning af Pied de Cuvee er det nødvendigt at foretage et nøje valg af det mest passende område og tidspunkt for høst af druer, og det er altid nødvendigt at plukke de bedste druer!
Pied de Cuvee repræsenterer ca. 5% af den samlede masse, der skal fermenteres, og det ideelle øjeblik til podning i hele massen er, når den når ca. 6-8 volumenprocent alkohol.