Historien
Vingården Riofavare er blevet overført fra generation til generation, og har dybe rødder, der går helt tilbage til 1920, selvom det dog først blev et vinhus i 1994.
Vingården ligger mellem provinserne Ragusa og Syracuse i det sydøstlige Sicilien og er med dens 16 hektar areal forholdsvis lille. De 16 hektar er fordelt over 6 grunde beliggende i de bedst egnede distrikter og vingården ledes med lidenskab og stor dedikation af folk der er passioneret og erfarne omkring det at producere territoriale vine.
Området
Vinene bærer navnet på territoriet, Nero d’Avola, da de med deres udtryk af det varme luftige klima, den kalkholdige jord og den intense middelhavskarakter repræsenterer området så vel. Det ønologiske område fremhæver en slags ideel trekant for produktionen af Nero d’Avola.
På østsiden af trekanten specielt, omkring Noto, Pachino og Ispica er det mest veletablerede vindyrkningsområde. Området har tydelige kalkrige vulkanske matricer, der kombineret med
Produktionen
For at respektere naturen og miljøet dyrkes der på hele vingården kun økologisk. Produktionerne kontrolleres og certificeres af Bioagricert, der repræsenterer de bedste akkrediterede certificeringsstrukturer.
Befrugtningen udføres af Modica-gødning, kun med tilføjelse af vinfremstillings-biprodukter.
Druerne bliver høstet manuelt og i forskellige faser, for at opnå det optimale modnings-moment for de forskellige vinstokke.
Derudover var Riofavare den aller første vingård til at producere Nero d’Avola udelukkende med brug af naturligt indfødt gær, altså gær fundet på planten naturligt, frem for brug af kulturgær.
Rødvinene lagres i tønder af egebarriques og bliver flasket uden filtrering og induceret vinstenstabilisering, mens hvidvinene kun filtreres.
Vinene fra Riofavara
Teknisk information om vingården
Vingårdsområde: 16 ha
Vineyards: cru 4
I alt aftappet: 30/40.000 flasker
So2 Max 35/50 mg / lt
Agronomisk ledelse:
• Certificeret organisk BIOAGRICERT
• Certificeret naturlig VINNATUR
Vingårdsledelse: Traditionel
Høst: manuelt
Agronom: prof. Lucio Brancadoro
Enolog: Angelo Di Grazia