Rødvin på Zweigelt

Den mest udbredte røde druesort i Østrig hedder Zweigelt. Druen er en krydsning mellem druerne Sankt Laurent og Blaufränkisch, og kom til verden i 1922 under dens oprindelig navn Rotburger. I dag er den dog kendt under navnet Zweigelt, som også er navnet på den botaniker, Fritz Zweigelt, der skabte druesorten. Han stod i øvrigt også bag dannelsen af rødvinsdruen Blauburger.


Mere om Zweigelt druen

Zweigelt-druen er som udgangspunkt let at dyrke, og dyrkes i hele Østrig, da den trives godt i det kølige klima. Den er specielt prominent i distrikterne Burgenland, Carnuntum og Neusiedlersee. Druen har i de senere år også spredt sig ud over Østrigs grænser. Blandt andet til Canada, Belgien og Polen. Rødvin på Zweigelt er som regel lys i farven og intens i smagen, med noter af kirsebær, blommer og krydderier. Den har et indhold af stærke tanniner, og den bruges ofte i blandinger med andre druesorter. Som regel nydes rødvin på Zweigelt i dens unge år, men ved længere lagringstid får vinen en mere fyldig og kirsebæragtig smag. Rødvin på Zweigelt egner sig godt til retter med eksempelvis grillet kylling, og nydes bedst ved en temperatur på 14-16 grader.