Rødvin på Merlot

Merlot er efterhånden en gammel druesort, og der er fundet notater fra 1784, hvori den omtales. Druesorten menes at komme fra det franske vindistrikt Bordeaux, men den dyrkes i dag mange forskellige steder i verden. Specielt i Italien, hvor druen især er udbredt i Toscana. 


Merlot drue

Alt efter hvor Merlot-druen dyrkes kan der være stor forskel på rødvin på Merlot. I Bordeaux forveksles druen tit med Cabernet Sauvignon, da de begge stammer fra druen Cabernet Franc. Derfor har Merlot og Cabernet Sauvignon mange noter til fælles, men der hvor de adskiller sig, er blandt andet ved, at Merlot er mindre syrlig og rund i smagen end Cabernet Sauvignon. Derfor blandes disse to druer tit i Bordeaux. Tager man til Toscana, hvor Merlot som nævnt også er en vigtig drue, blandes den oftest med druen Sangiovese. Merlot er nemlig god til at gøre syren mere rund i de andre druer, og dermed skabe en mere afbalanceret vin. Tager man til Gironde floden i det sydvestlige Frankrig, kan man finde noget af det bedste rødvin på Merlot. Her er rødvinene meget mørke og intense i smagen. I Italien er rødvin på Merlot ofte mindre intens og mørk og med noter af urter i smagen.

I Italien bliver Merlot-druerne oftest høstet efter druerne er blevet overmodne, hvilket har den betydning, at vinen oftest enten er meget tørre eller søde i smagen. Rødvin på Merlot egner sig godt til langtidslagring, og passer godt til eksempelvis fjerkræretter med mørke toner, samt rødt kød og lammekød. Rødvin på Merlot passer også tit til krydret og stærke madretter. 
Scroll Up