Rødvin på Freisa
Freisa er en blå drue, der kommer fra det italienske vindistrikt Piemonte, og bruges til at lave rødvin af. Den dyrkes primært i områderne Monferrato og Langhe. Der findes notater helt tilbage fra 1500-tallet, der nævner Freisa.
Mere om Freisa druen
Det var dog først i slutningen af 1800-tallet, at druen blev en af Piemontes primære druesorter, da den viste sig at være resistent overfor meldug. Freisa trives bedst på solrige skråninger. Rødvin på Freisa er ofte meget dybe i farven med et forholdsvis højt tannin- og syreindhold. Freisa bruges oftest til at blande med andre druesorter, og heriblandt er det især sorterne Barbera og Grignolino, som den blandes med. Man har gennem en DNA sporring, fundet ud af at Freisa-druen er en af stamfædrene til druen Nebbiolo, der også er en populær druesort i Piemonte. Freisa bidrager med mere farve og struktureret smag i rødvine, og derfor er den god til at blande sammen med andre druesorter. Freisa bruges til at lave både søde og tørre, samt let mousserende rødvin. I dag har vinmagere udviklet teknikker til at mindske det stærke tanninindhold, der som nævnt er karakteristisk for rødvin på Freisa. Rødvin på Freisa har ofte noter af hindbær og jordbær. Rødvin på Freisa passer godt til retter såsom Osso Bucco og pastaretter med kødsovse.