Østrigsk hvidvin

Efter en årrække i kølvandet på midt firsernes vinskandale i Østrig hvor afsporede vinproducenter hældte frostvæske i deres vine, som forgiftede hele den Østrigske vinproduktions renomme´, så kan man sige at skandalen var det bedste der kunne ske for Østrigsk vin. Herover de østerfølgende årtier fik Østrig de strengeste kvalitetskrav i verden og resulterer i dag i at Østrigske  vine bliver rost til skyerne i både danske og i internationale tidsskrifter og er i dag at finde på toneangivende restauranters vinkort og vinmenuer.

Der er 26 hvidvinsdruer i Østrig der er klassificeret kvalitetsvin. Herunder blandt andet Grüner Veltliner der nærmest kun findes i Østrig. Den er Østrigsk nationaldrue og også den vigtigske grønne hvidvinsdrue i Østrig. Den er en krydsning mellem Trauminer og den lokale gamle druesort St. Georgner. Smagen er frugtagtig af stenfrugter og peber med kæmpe potentiale og bruges også i Eiswein.

Den er plantet på hele 30% af landets vinareal. Smagen er fra let frisk stil der kan drikkes unge til modne fyldigere vine med masser af tørret frugtaroma og let kant af honning. Udover de klassiske sorter ser der også en del velkendte sorter internationalt som Riesling, Sauvignon Blanc og de hvide Pinot sorter som Weisserburgunder. Cirka 2/3 af Østrigsk vinareal er beplantet med hvidvinsdruer.


Rieslingen fra Østrig har stil med Riesling fra Rhinen i Tyskland. Den har en karakteristisk elsket surhedsgrad, smag af stenfrugter, citrusfrugter. Flere smagsoplevelser i Rieslingen fra Østrig krydser ofte klinger, f.eks. elegance og struktur, eksotiske undertoner op imod frisk tørhed og skifermineralitet, fersken, blomsterhonning og nektarin. Kun procent af verdens vinproduktion produceres i Østrig og alligevel kan man sige at vinfremstilling er en dyd i Østrig og der er faktisk produceret vin siden 700 før kristi fødsel. Der produceres store vine og det er tydeligt at man kan se og føle at vinene bliver dyrket med kæmpe personlige fingeraftryk i Østrig, hvilket er med til at give vinene et kvalitetsløst til verdenseliten. Og ikke mindst Pris-kvalitetsforholdet er vi helt pjattede med i SPS Wine. Skruelåg til vin Da mange kvalitetsvine i dag har skruelåg gør vi her op med myten om at kvalitetsvine kun kommer på markedet med korkpropper. Går vi nogle årtier tilbage var skruelåget mest anvendt på billigere vine. I dag er skruelåget anerkendt som en god måde at lukke flaskerne på. Skruelåget fungerer godt på vine der drikkes kort efter de tappes på flaske. Skruelåget har blandt andet den fordel at den er god til at friskheden i vinene. Skruelågene er effektive og billigere løsninger, så ofte kan man sige du får mere vin for pengene for der bruges ikke unødvendige dyrere korkpropper. Og samtidig undgår man selvfølgelig at vinene smager af prop. Noget helt andet er at der er ved at være mangel på kork i verden som nogle dog mener er et udsagn med modifikationer. Men uanset hvad så bevares friskheden i vinen med skruelåget og der er faktisk også den dimension at der er mange ældre der har stort besvær med at åbne vine med korkproppen. Men ringere kvalitet har vine med skruelåg ikke. Så er det slået fast.
Scroll Up