Hvidvin på Viognier
Viognier er en drue, der har hjemstavn i Rhône dalen i det sydlige Frankring. I en periode var det det eneste sted den blev dyrket, da den næsten var ved at uddø tilbage i 1960’erne som følge af forskellige sygdomme. I dag har vinproducenter dog fået nemmere ved at håndtere Viognier, og druen har dog gjort lidt af et comeback.
Let og frisk Viognier
I dag findes den blandt andet i Australien, og har fået stor udbredelse i Californien, hvor de produktionen næsten er ved at overgå Rhône. Således er Viognier ved for alvor at cementere sig på den internationale vinscene som en af de store grønne druer. Druesorten er desuden den eneste, der må benyttes i de franske områder Condrieu og Château Grillet, hvilket har givet Viognier et eksklusivt ryg. Derudover tilsættes den også i de prominente Côte Rôtie vine, hvor den som regel udgør mellem 5 og 10 %.Smagsmæssigt mener mange, at den lægger sig midt i mellem Chardonnays tyngde og Sauvignon Blancs tørre og friske smag. Generelt siges det dog, at enhver tilhænger af en god Chardonnay, vil elske en Viognier. Den er både let, frisk og en smule sødlig, og er kendt for sin let parfumerede smagsnoter, der komplimenteres af en krydret nuancer. De har typisk intense noter af både ferskner og abrikoser, og har relativt lidt syre. Den lille mængde syre, gør desuden, at Viognier bør drikkes mens den er ung. Det bliver nogle steder også lavet søde vine af druen.