Hvidvin fra Rhône

Rhône er en af de mest diverse vinregioner i Frankrig. Området er omkring 250 meter fra nord til syd og bugter sig i skiftende landskaber omkring den berømte Rhôneflod. Området har været er et af de ældste vinregioner i verden, og mange mener, at vinmarkerne kan dateres helt tilbage til grækernes kolonisering for mere en 2000 år siden. Det er blandt andet denne lange historie, der har været med til at gøre Rhône til ét af de mest berømte vinområder i verden. 


Druerne fra Rhône

Selvom der ikke er nogen formel opdeling af Rhône som region, er der en klar forskel på vinene fra den sydlige og nordlige del, hvilket primært skyldes de store geografiske forskelle, men også en variation i tilgangen til produktionen. Den nordlige del har kolde vintre, men forholdsvis varme somre, og så er området kendt for sin stejle skråninger, hvor druerne dyrkes. Og så er det desuden kun tilladt at bruge fire bestemte druer til produktionen.

Den nord rhönske appellationen Saint-Péray er særlig interessant, da der her udelukkende produceres mousserende og hvide vine, der laves på Marsanne og Roussanne druer. Andre dele af det nordlige Rhône producere dog også enkelte hvidvine, men derudover er det primært røde, kraftige rødvine, som området er kendt for.

Det samme gælder for den sydlige del, men også her findes en række udsøgte og raffinerede hvidvine. Disse er hovedsageligt lavet på Viognier og Marsanne druer, og skal modsat områdets rødvin drikkes, når de er forholdsvis unge. Desuden har den sydlige del et varmere og generelt mildere klima, hvilket påvirker vinenes smagsnuancer ved ofte at gøre dem lettere og sødere end vinene fra nord. Derudover er det normalt at blande flere forskellige druer i syd.
Scroll Up