Hvidvin på Pinot Grigio

Pinot Grigio, som er en afart af den mørke drue Pinot Noir, er fra det nordlige italienen, og har sin oprindelse i Bourgogne. Pinot Grigio er nemlig det italienske navn for Pinot Gris, som druen kaldes i Frankrig, hvor den primært dyrkes i Alsace-området. Selvom druesorten er den samme, er der som regel væsentlig forskel på smagen af Pinot Grigio og Pinot Gris.


I alle de europæiske vinlande

Pinot Gris er sødere, krydret og mere fyldig i smagen, mens Pinot Grigio vine er lette, lyse, mineralske og relativt tørre. Dette hænger sammen med, at man i Frankrig som regel lader druerne modne noget længere, fordi efteråret er tørt og varmt. Når druerne høstes senere, bliver de mere sukkerholdige, og derfor er Pinot Gris altså oftest sødere end Pinot Grigio, der dyrkes i køligere områder. Pinot Grigio har dog også fine frugtagtige nuancer og en dejlig rund smag. Pinot Grigio bør desuden drikkes før end Pinot Gris behøver. Som udgangspunkt kan begge vine dog gemmes længere end meget andet hvidvin.

Pinot Grigio dyrkes i stort set alle Europæiske vinlande samt Nordamerika og Australien. Når Pinot Grigio og Pinot Gris laves uden for henholdsvis Frankrig eller Italien, plejer vinene derfor at blive navngivet efter, hvordan druerne dyrkes. Er der er tale om dyrkning i varme områder, hvor druerne har fået lov at modnes længere, kaldes det som regel en Pinot Gris, men dyrkes de i en køligere region og har de en mere tør og mineralsk smag, kaldes de Pinot Grigio.
Scroll Up