Hvidvin på Grüner Veltliner

Grüner Veltliner er en østrigsk drue, der næsten udelukkende dyrkes i Østrig, men kan også findes i Slovakiet, Slovenien og Ungarn. I Østrig er produktionen så stor, at over en tredjedel af alle landets vinmarker, er Grüner Veltliner. Druen dyrkes dog næsten kun nordøst for Donau Floden, og primært i regionerne Wachau og Kremstal, hvor mange mener nogle af de bedste Grüner Veltliner vine kommer fra. Her gror druen ofte side om side med Riesling. Druens oprindelse er delvist ukendt, men det formodes, at den stammer fra krydsninger af Traminer druer, resten af dens herkomst er dog uvis. Den er desuden ikke i familie med hverken Roter Veltliner eller Frühroter Veltliner, selvom navnene sommetider skaber forvirring. 

UDSOLGT - Lager igen 27/7
Vis
Ikke på lager
UDSOLGT. Lager igen 27/7
UDSOLGT - Lager igen 27/7

Grüner Veltliner druen

Druen dyrkes både i terrasser, men også på meget stejle skråninger, som giver vinen en langt mere mineralrig smag. Generelt findes der, trods druens begrænsede udbredelse, mange forskellige stilarter fra producent til producent, hvilket udmønter sig i forskellige smagsnuancer. Mens nogle er mere friske og forholdsvis lette, er andre fyldige og modne i smagen. Generelt er vinen kendt for at have en interessant kompleksitet, og smagsnoter af grønne æbler og hvid peber samt nuancer af frisk græsk. Vinen er desuden både tør, frisk og sprød i smagen. De fleste Grüner Veltliner vine bør drikkes unge, men nogle af de bedste kan godt lagres i flere år. Vinen er delikat sammen med røget fisk eller skaldyrsretter.
Scroll Up