Hvidvin på Fiano

Fiano er en drue, der primært dyrkes i Syditalien, især i Champania og Puglia områderne. Fiano-druen har en lang historie, og er blevet brugt i det sydlige Italien i flere hundrede år. I dag forbindes den ofte med berømte Fiano d’Avellino i Champien. I henholds til smag, er duen primært kendt for sin nøddeagtige noter, der komplimenteres af nuancer af blomster, honning, krydderi og tropiske frugter. Smagen af Fiano-vine afhænger dog meget af det geografiske område druerne dyrkes i, som det er tilfældet for alle vine, og her kan nuancerne gå fra stringent og mineralsk til nøddet og volumiøs. Se alle vores hvidvine fra Fiano druen her:


Fiano druen

Fiano-druen formår dog at bibeholde en vis mængde syer, selv når den dyrkes i varmere områder. De er dog samtidig kendt for at have en markant sødme. Faktisk er frugtkødet så sødt, at det tiltrækker store mængder bier i vinrækkerne. Denne sødme modificeres som regel i producenternes lagringsprocesser, hvilket betyder, at vinene ender med at have en frisk tørhed. I Italien bruges druerne dog også til at lave sød, delikat dessertvin.

Selvom Fiano primært dyrkes i syditalien, er den ved at opnå udbredelse i andre dele af verden og kan i dag findes både i Australien, Argentina og USA. Ofte blandes druen med Chardonnay, Sauvignon Blanc eller lingnende druer, da den tilfører disse vine lækre noter af både nød og honning. Hvidvine med Fiano-druer er desuden utrolig lækre til både skaldyr, bagt fisk og forskellige typer pastaretter.
Scroll Up