Hvidvin fra Bourgogne

Bourgogne er et af de mest kendte vinområder i Frankrig og løber fra byen Auxerre i det nordlige Frankrig til Lyon i syd. Landskabet er en kombination af skråninger og mere flade områder. Der produceres hvidvin af ér primær drue i regionen, nemlig Chardonnay. Derfor er Bourgogne for mange også lig med Chardonnay.


Navigere i de mange vine fra regionen

Derudover er også Chablis en del af Bourgogne – dog betragtes området dog ofte som en selvstændigt del af regionen, da det har skabt et navn for sig selv, uafhængig af Bourgogne. Chablis ligger i den nordlige del af regionen, og druerne smager da også anderledes end Chardonnay fra syd. Mens de varme himmelstrøg i den sydlige del, får Chardonnaydruerne til at smage frugtagtig, skaber det kølige klima mod nord en mere syrlig Chablis drue.  Det er dog vigtigt at understrege, at der kan være forskel på både kvalitet og smagsnuancer hos Chardonnay og Chablis respektivt. 

Til at navigere i de mange vine fra regionen, er der i Bourgogne etableret et system, der klassificerer vinene i fire forskellige niveauer. “Bourgogne” er den laveste klassificering. Alligevel er der her mulighed for at købe gode vine til billige penge.
De fleste af vinene hedder ofte blot Bourgogne Chardonnay eller Bourgogne Blanc. Det næste niveau er village, hvor vinene opkaldes efter den kommune, den ligger i. Niveau tre er Premier Cru, der indikerer, at vinen kommer fra en sydlig vendt skråning, hvilket skaber ideel modning. Højeste niveau er Grand Cru, som er vine af usammenlignelig smag og kvalitet. Druerne udgør kun en enkelt procent af marker i Bourgogne; vinen findes kun på den såkaldte gyldne skråning – den såkaldte Cote d’Or.
Scroll Up