Hvidvin på Bourboulenc
Bourboulenc er en meget gammel vinsort, og har en omdiskuteret oprindelse. Mange tror, at den kommer fra Provence, mens andre mener, at den kan være af græsk oprindelse. Der er relativt mange Bourboulenc marker, men dyrkning og produktion foregår næsten udelukkende i Frankrig og primært i appellationerne Provence, Languedoc og Rhône, der alle ligger i den sydlige del af landet. Druen har dog også brug for et varm, tørt middelhavsklima for at opnå den bedste modning.
Bourboulenc drue
Generelt er det vigtigt, at Bourboulenc druen høstes, når den er godt modent, hvilket sker forholdsvis sent. Det er dette de sikrer, at vinen får en stærk citrus smag og samtidig noter af blomster og urter. Faktisk er det sjældent en drue, der modnes så sent, har så stærke citrus nuancer, som det er tilfældet med Barbaresco. Vinen bør i øvrigt drikkes, når den er ung for at bibeholde sin friskhed.På grund af vinens syrlighed og friske noter, bruges den oftest til blanding med andre vine. Her benyttes den primært i produktionen af de kendte Chateauneuf du Pape Blanc, men også hyppigt sammen med en række andre vine; oftest Grenache Blanc, Maccabeo, Roussanne, Marsanne og Viognier. Bourboulencen tilføjer en syrlig balance og struktur i blandingsvine, og giver samtidig visse krydrede smagsnuancer. Der findes dog også enkelte producenter, der laver vin fra 100 % Bourboulenc. Når vin produceres udelukkende på Bourboulenc, kommer druens noter af citrus, røg og krydderier for alvor lov til deres ret.