Hvidvin på Arneis
Arneis druen kommer fra den berømte italienske vinregion Piemonte. Arneis druer bruges i en række delikate vine, både blandet med andre duer, men også som monovarietale vine – det vil sige vine, hvor kun Arneis benyttes. Druen har dog ikke altid haft lette forhold, og sorten var i 1960’erne ved helt at uddø. Se alle vores hvidvine på Arneis her:
Arneis druen
På et tidspunkt stod det så slemt til, at der blot var et par enkelte hektarer vinmarker tilbage med Arneis og kun en håndfuld vinhuse, producerede vinen i denne periode. Dette billede har dog ændret sig drastisk i senere år, hvor druen dyrkes på mere end 600 hektarer land og endda har bredt sig til dele af Australien, New Zealand og Californien. Dens overlevelse kan næsten udelukkende tilskrive vinproducenten Alfreddo Currado, der er en del af den berømte Vietti familien, og som i dag fortsat producerer nogle af de mest delikate Arneis-vine.Generelt er Arneis druen kendt for at være svær at dyrke, hvorfor dens udbredelse fortsat ikke er enorm. De fleste Arneis vine kommer da også fra Roerodistriktet i Italien, da forholdene her er særligt gunstige for druen. Her skabes fantastiske Arneis-vine, der har en delikat blomsteraroma, og noter af pærer, aprikos og hasselnød. Desuden bruges den ofte i de Nebbiolo vine, da den tilføjer søde og let parfumerede nuancer til Nebbiolo druernes tyngde. Druen er særligt lækker til pastaretter med hvidløg og olivenolie, og går desuden også godt til forskellige fisk og skaldyr.