Vi har prøvesmagt en del Økologiske Portvin og denne TAwny Port Reserve blev vinderen hvor høj kvalitet for pengene er i højsædet.
Dalva PURE Tawny reserve fremstår med en klar rubin farve i kernen og den kendetegnende brune Tawny farve i kanten. I næsten er der stadig noget frisk frugt med fokus på blomme og friske figner, vinen har tydeligt præg af at være oxyderet i fadene med noter af valnød, toffee, røg, vanilje og søde bage krydderier som kardemomme. Vinen har medium meget blød syre og en lille snert af tannin som dog er meget vel integreret. Den høje alkohol på 19% holder sødmen lidt i skak. Eftersmagen er lang og komplex med et fint lille touch af brun farin til sidst.
Om huset:
Dalva er et gammelt traditionsbundet portvinshus grundlagt i 1862. Indtil 1920’erne, da brasilianske C. Da. Silva opkøbte huset gennem sin kones familie, havde huset gået under andet navn og havde primært solgt deres portvine i Portugal. Men med Da Silva i front begyndte huset at eksportere til både Brasilien og Nordamerika, og sidenhen også Asien og Europa. Produktionen af portvine hos Dalva tog i starten af 1970’erne en kovending. Hidtil havde man opkøbt lagret vin fra andre producenter, som man lagrede og flaskede. Men i løbet af det næste årti begyndte Dalva at dyrke egne druer, byggede direkte på Quintaen og satsede i det hele taget benhårdt på at hæve kvaliteten. Dette gav i særdeleshed pote allerede i 1978, hvor huset producerede sin første “hjemmedyrkede” vintage port. Dalva er nu et højt respekteret portvinshus, hvor man især har specialiseret sig i tawnies, colheita og hvide ports fra det sidste århundrede.
Druer og Område; Druerne til Dalva Tawny Reserve er et mix af de kendte drue sorter med Touriga National og Tinta Roriz (Tempranillo) som de bærende. Dalva har mange marker i alle 3 sub zoner (Cima Corgo, Baixa Corgo og Duoro Superior) af Douro dalen, samt kontakter med drue dyrkere. Druerne er ofte fra et såkaldt Field blend, så det er svært at sige at der lige præcis hvad der er af hvad.
Fermenting: den primære Fermenting (den alkoholiske Fermenting) vare i relativ kort til 48-72 timer, hvorefter vinen er bliver stoppet med drue spiritus på ca. 77% alkohol. Dette slår gæren ihjel således der ikke bliver omdannet mere sukker til alkohol.
Fortifikation: når drue spiritussen har stoppet processen ender alkoholen i vinen på omkring 19-20% med ca. 100gram rest sukker pr liter vin. Således fremstår vinen som sød.
Fadlagering: blend af forskellige tawnies med en gennemsnits alder på ca. 7 år. Fadlageret i egetræsfade af 600 liter. Vinen lagrer i den traditionelle kælder ved Douro floden, hvor de dygtige master blender også fortager sammenstikningen af de mange fade.
Fragtfri levering: Fri fragt ved lev. til pakkeshop ved køb over 499,- kroner. Ellers 29,- kroner ved levering til døren. Ved køb under 499,- Kr. 59 ved levering til pakkeshop og 89 kr. ved levering til døren.
Mulighed for afhentning: Hvis du ønsker det, så er det muligt at afhente din ordre i Viby efter aftale. Adressen er Ormslevvej 99, 8260 Viby J. Kontakt Søren Pfeil Sørensen, indehaver og vi laver en aftale om afhentning. Jeg kontaktes på telefon 29333438 og mail:sps@spswine.dk
Douro dalen
Douro er uden tvivl Portugals mest kendte vin område, vin området følger floden af samme navn – Duero som den hedder ved udspringet i Spanien bugter sig gennem Portugals landskab og udmunder ved byen Porto.
Porto er også kendt for at have vinhusenes store lagre hvor egetræs fadene ligger og venter på at komme på en flaske. Historisk set var det smart at lave vin området inde i landet hvorefter man kunne transportere fadene på både til havne byen.
Portvins området er verdens første demarkere område til vinproduktion, altså ar det her nogen for første gang slog en streg på et kort og besluttede at indenfor denne zone må man lave ”port vin”
Området er delt op i 3 under områder
- Baixa Corgo
Baixo som betyder den nedre del er det område (efter floden Corgo) der ligger nederst på flodens rute, altså derved helt ude ved Atlanten havet, Atlanter havet bringer en masser ting med sig; regn, tåget og kulde. Dette er med til at Baixo overordnet set er det område man betegner som det med ringest potentiale til at lave kvalitet.
- Cima Corgo
Cima Corgo er modsætningen til Baixo, altså den øvre del af flodens løb (ovre floden Corgo). Her længere inde i landet har man tæt på perfekte forhold til at dyrke vin. Især vin med masser af power, tannin og syre; som skabt til portvin. De bedste beliggende marker er på skråninger af Douro floden, hvor der er masser af sol eksponering
- Douro Superior
Douro Superior er det sidste område, helt oppe på plateauet mod Spanien. Med længder det varmeste område og tørreste. Superior var længde tænkt som værende for varmt til produktion af kvalitets druer. Men med tiden har mange dygtige mennesker fundet perfekte steder på skygge fulde skråninger samt gen plantet drue sorter som Tinta Cão som klare tørken fantastisk. Her falder ikke meget regn om sommeren, men om vinteren kan de komme sne.
Jordbundsforholdene i Douro varierer selvfølgelig, men den alt overskyggende jordbunds type er skifer, blå skifer. Som i den tysk region Mosel. Det er svært at sige direkte hvad skifer bringer op i glasset, mineralet er blevet et bandlyst ord i vin branchen – men vine dyrket på skifer tenderer til at være mere stramme og have et form for mineralsk udtryk.