Fransk Hvidvin

Fransk hvidvin kan noget helt særligt. De fleste nikker nok genkendende til regioner, såsom Alsace, Bourgogne og Champagne.

Vi har et stort udvalg af økologiske og biodynamiske franske hvidvine til stærke priser.

Vores filosofi er: De bedste vine til de bedste priser og så er de oveni købet økologiske eller biodynamiske.


Chardonnay er sandsynligvis den mest kendte, men mest misforståede druesort af alle. Mange forbinder sorten med Australien eller Californien, men dens moderland er Frankrig - den får faktisk sit navn i en lille landsby i det sydlige Bourgogne. De fleste franske Chardonnayer kendes imidlertid ikke ved det navn - og det er her forvirringen opstår - fordi franske vine har en tendens til at blive opkaldt efter sin oprindelse snarere end dens ingredienser. For eksempel er Chardonnay den eneste drue, der bruges til at fremstille langt de fleste hvide Bourgogne - inklusive berømte navne som Chablis, Meursault og Mâcon-Villages. Det stopper heller ikke der. Chardonnay er en vigtig bestanddel af champagne. Dette forklarer delvist, hvorfor druen er blevet så populær - ikke kun er den ansvarlig for nogle af de mest strålende (og dyre!) hvidvine i verden, den er også utroligt tilpasningsdygtigt. Chardonnay kan laves i et stort udvalg af forskellige stilarter. For eksempel er Chablis kendt for sin lette krop, sprøde syre og en smag, ofte beskrevet som 'mineral', mens Chardonnay i de varmere klimaer i Limoux, nær den spanske grænse, er meget fyldigere i kroppen med moden stenfrugtsmag. Sauvignon Blanc I århundreder var landsbyerne Sancerre og Pouilly-Fumé i Loire-dalen roligt specialiserede i at fremstille lækre, duftende, tørre hvidvine fra druen Sauvignon Blanc - men det var først, før New Zealand begyndte at producere det i 1980'erne, at denne sort blev verdensberømte. Kiwi-stilen havde en kraftig og moden stikkelsbærfrugt- smag, som alle elskede. Det var verdener bortset fra de mere tilbageholdende, delikate stilarter af Sancerre og Pouilly-Fumé - og desuden vidste næppe nogen, at disse vine alligevel var lavet af de samme rå ingredienser. Mens smagintensiteten kan variere, har alle Sauvignon Blancs nogle fælles egenskaber. Højt syreindhold er en af de mest karakteristiske, hvilket giver vinene en sprød, mundvandende stil. De er næsten alle lette eller mellemstore, og meget sjældent indflydelse af eg. Aromatisk har de en tendens til at have citrus smag - citron, lime, stikkelsbær - såvel som urteegenskaber, ofte sammenlignet med skåret græs eller brændenælde. De mest værdsatte eksempler kan have en 'mineral' kvalitet - hvilket ligner lidt brændenælder. Viogner For ikke så længe siden var Viognier næsten uddød. Dets hjerte er den nordlige Rhône, nærmere bestemt en lille betegnelse kaldet Condrieu, som ligger cirka 40 km syd for Lyon. I romertiden var disse marker meget værdsatte for vinproduktion, men i 1960'erne var mængden af plantet Viognier aftaget til kun et par hektar. Siden da er det imidlertid blevet mere og mere populært takket vær sin karakteristiske og kraftfulde frugtsmag. Når den er bedst, giver Viognier en ren og moden duft af ferskner og abrikoser, er normalt fyldig og ofte meget alkohol. At have en så stærk personlighed betyder, at ikke alle vil kunne lide det. I løbet af 1990'erne blev det opmuntret som den naturlige efterfølger for Chardonnay, men i dag har moden svinget væk fra store, hvide mod lettere, mere citrusagtige stilarter som Pinot Grigio og Sauvignon Blanc. Men hvis du kan lide ideen om saftige, tropiske frugtsmag i din vin, så læg Viognier på din indkøbsliste.
Scroll Up