6 Gode tips om vin – hvad betyder betegnelserne egentlig?
Vi giver her 6 svar på ofte stillede spørgsmål om betydning af ord og betegnelser i forbindelse med vin.
De følgende gode tips om vin kan være med til, at kaste lys over hvad udtrykkende egentlig betyder.
1) Smag af vanilje fra fadet
Det betyder at man kan smage at vinen har ligget opbevaret i trævintønder inden tapning. Når vinen ligger i tønden afgiver træet duft og smag til vinen, som vi i SPS Wine ofte betegner som en del af godt håndværk og at det er med til at give en dejlig struktur og kompleksitet i vinen. Skal du smage tydelig vanilje og træsmag er
Seven Falls Cabernet Sauvignon et godt eksempel hvor du tydeligt smager at den er lagret.
2) Tanniner
Tanniner kommer fra skal, kerner og stængler. De kan også komme fra træstavene i de fade man lagrer rødvin i. Der findes ikke rødvine, jeg har ikke hørt om nogen der ikke indeholder tanniner/garvesyre, da rødvine uden ville smage flade og uden nogen struktur. De er med til at rødvinen kan opleves rank og give den rette balance i mellem syre og sødme. Tanniner er dem i rødvinen der kan føles som et “bid” i gummerne og de kan tørre slimhinderne ud. Nebbiolo druen kan ofte have en del tanniner/garvesyre, men som i
Vite Colte Barbaresco altså med til at skabe balance og struktur.
Husk frugtsyre er noget andet end garvesyre/tanniner. Du har almindeligvis frugtsyre fra druens kød og tanniner fra druens skal, kerner og stængler.
3) Syre
Et godt udtryk for vigtigheden af syre i vin er at syren er vinens centralnervesystem. En mindre mængde er godt, for det giver aroma til vinen. Syre er en naturlig ingrediens og vinens inderste sjæl. Det er her gode vines balance skabes. Ubalance i vinens syrer kan få vinen til at virke “sur”. Syre er også vigtig for vinens opbevarings/holdbarhedsevne.
4) Smagsløg og hvordan skal vinen rundt i munden ved en smagning
På tungespidsen smager du sødmen, og lidt længere inde på tungen smager du sødmen og længere inde på tungen det salte og bagest i munden smages syren. Tanninerne mærker du i tandkødet. Så for at få alle smagsnuancer med når du smager, så skal vinen så at sige køres rundt i hele munden, samtidig med at du tager luft ind.
God fornøjelse…..
4) Finale – også et vinudtryk!
Tid til samlet vurdering af vinen sådan med dig selv. Læg mærke til vinens udvikling og længden af smagoplevelserne i din mund. Er smagsoplevelsen lang betyder det, at selv efter at du har sunket eller spyttet ud, så smager vinen stadig og du oplever flere smagsnuancer og indtryk. Denne periodes længde er ofte et kvalitetsudtryk. Jo længere, jo bedre! Så er du klar til at give din mening til kende om vinen og give udtryk for din bedømmelse .
5) Iltning
Det er er ikke nok at trække vinen op 1-2 timer før servering. Det handler om hvor meget overflade vinen får til at ilte. Og der er ikke meget overflade i en flaskehals. Hæld vinen fra flasken og over i en karaffel. Har du ikke en karaffel så kan du hælde vinen op i skål og så hælde vinen langsomt tilbage i flasken. Jo større overflade jo mere ilter vinen. Vinene kan bedre folde sig ud når de får luft og vine med for meget syrefornemmelse mister spidsheden med at få luft og der kan opleves flere smagsoplevelser og detaljer.
Ældre vine hvor flaskelagring har gjort vinen moden og drikkeklar har til gengæld ikke brug for iltning. Det kan ofte være direkte skadeligt når vinens alkohol kommer i kontakt med ilt. Gamle vine skal simpelthen drikkes lige efter, at flasken er trukket op!
6) Hvad betyder det at vinen har prop?
Prop er en betegnelse for smagen af “mug” i vinen. Smagen kan være mere eller mindre gennemtrængende. Så skal du bytte flasken og du er ikke i tvivl når vinen har propsmag.
God fornøjelse med snakken om vin med familie, venner og bekendte og hvor er det fascinerende hvor stor anledning vinens verden giver til samtale og diskussioner om vin.
Vi håber du har fået lidt ud af, at læse vores tips om vin. Husk du altid kan
spørge os hos SPS Wine om råd og vejledning
Stor hilsen
Søren Sørensen
Indehaver, SPS Wine