fbpx

Viden om den østrigske nationale rødvinsdrue Zweigelt

Østrigsk vin er ingen nyhed på det danske marked.
Du kender sikkert hvidvinsdruen Grüner Veltliner og også rødvinsdruen Zweigelt der i disse år er voldsomt på vej frem. Læs med her og bliv klogere på druen du i fremtiden i den grad skal holde godt øje med og som du måske skal have smagt for første gang.

Zweigelt, også kaldet Blauer Zweigelt,er den mest almindelige rødvinssort i Østrig og er også kåret til  østrigsk rødvins-nationaldrue. Den er en krydsning mellem de to lokale druer Blaufränkisch og Sankt Laurent. Den blev skabt i 1912 og har siden været særdeles populær blandt vinbønderne, fordi den er nem at dyrke og giver et stort udbytte.

De vigtigste områder for Zweigelt, der er oplever stigende popularitet i Østrig og på verdensmarkederne, er i Burgenland, Neusiedlersee og i Weinviertel hvor vingården HuM Hofer har hjemme, og i nogle få tilfælde i Steiermark. Sorten er meget modstandsdygtig over for dårligt vejr og ikke særlig modtagelig for vinstok-sygdomme. En frugtagtig note er karakteristisk for disse fyldige vine fremstillet af druesorten Zweigelt. Vinen er velegnet til både sortudvidelse og blanding.

På grund af den nu større og større popularitet for Zweigelt druen, så dyrkes den nu også  i nogle tyske vinregioner. Zweigelt er en relativt ung druesort: den blev oprettet i 1922 af den østrigske videnskabsmand Dr. Fritz Zweigelt ved Klosterneuburg School of Winegrowing ved at krydse druesorterne St. Laurent og Blaufränkisch. Han kaldte den Rotburger, et nyt ord skabt af druernes farve og oprindelsesstedet Klosterneuburg. Det var først i 1975, at vinstokken blev omdøbt til Zweigelt efter sin opdrætter som en del af Quality Wine Variety Ordinance. Blandt andet sandsynligvis fordi navnet Rotburger førte til hyppig forvirring med den tyske Rotberger-sort. Druesorten er også kendt under navnet Klosterneuburger, som kan spores tilbage til sit oprindelsessted.

Zweigelt hurtigt voksende popularitet skyldes hovedsagelig dens alsidighed. Fordi både højkvalitetsvine og behagelige hyggevine er baseret på denne druesort. Zweigelt tilbyder vine til både kendere og begyndere. Farven på denne rødvin er mørk rød-violet. Zweigelt-vine anses for at være rig på aromastoffer og har en frugtagtig, fløjlsagtig buket som opleves i alle 3 HuM Hofer Zweigelt rødvine Zweigelt Klassik, Zweigelt Von Kleinen Eichenfass og i Bockbero . Vaniljen og ribs- og kirsebæraromaer er meget oplevelsesrige, og kendere af Zweigelt kan også lugte de sarte hentydninger af peber, chassis eller kanel. På ganen er Zweigelt blød, fyldig og saftig med en frugtagtige noter. Og nogle Zweigelt  f.eks. HuM Hofers Bockbero minder også en om blommer i ganen. Rødvinene afrundes af moderate tanniner og fine krydderurter. Zweiglt vinene dyrkes både med fadlagring som HuM Hofer Zweigelt Von Kleinen Eichenfass 12 måneder og i HuM Hofers Bockbero med 24 måneders fadlagring.