Hvilken vin skal du vælge til Julemaden?

Højt fra træets grønne top, hvilken vin skal jeg trække op? Det er ikke så nemt, som man skulle tro at finde den perfekte vin til julemaden. Dette skyldes ikke anden, flæskestegen eller gåsen, men mere tilbehøret dertil. Der er nemlig både surt og sødt til julemaden. Syren i rødkål og asier kan slå enhver god vin ihjel og kombineret med de brunede kartofler bliver det ikke nemmere. Men bare rolig, vi har naturligvis gjort vores hjemme arbejde og fundet nogle vine, der vil supplere din julemad perfekt.

Sammensætningen mellem vin og mad handler i bund og grund om at finde en vin, der enten minder om maden eller giver maden et ekstra løft.

Julemaden er som bekendt fed, derfor skal du lede efter en ”fed” rødvin. På vinsprog betyder fed – Kraftig. Vinen skal også kunne klare både det sure og det søde, derfor må vinen gerne have noget syre og være ekstra solmoden. Dette betyder ofte en høj alkoholprocent til at klare det høje fedtindhold i andefedtet og klare de sødmefulde brunede kartofler.

Men nu er det ikke alle der er til den livlige syre i vinen og som partout vil have renset munden og svælget med syren. Derfor vil de vine vi anbefaler både have den ekstra syre og nogle vil “ligne” maden og være runde og frugtrige, med en sød kant.

Inden vi går til vores anbefalinger vil vi også lige nævne nogle vine, du nok skal springe over juleaften. Du skal holde dig fra tørre og tanninrige vine, da de vil drukne i julens fede mad. Derfor er vine fra Bordeax og Barolo ofte et skidt valg.  Så gem dem til en anden dag eller åbn den og tag et nu i stedet.

SPS Wines bud på Julevine:

Latium Morini Campo Leon Amarone 
449,- Julepris 274,95

Latium Morini Campo Léon Amarone
Latium Morini Campo Léon Amarone

Amaronen er det klassiske og sikre valg, samt en sikker vinder på julebordene i de danske hjem. I flasken er der en Amarone, der sprudler med rubinrøde refleksioner i glasset. Et enormt udvalg af varianter, der spreder forførende dufte til oplevelsen i næsen. Kirsebærmarmelade, violer og krydrede noter af vanilje, lakrids og sort peber, for at nævne et par stykker. Smagen er varm og blød, med en behagelig friskhed og elegante tanniner. Intens, afbalanceret og langvarig. En stærk, moden vin imponerer med insisterende harmoni.  Og med en alkoholprocent så klarer den julemaden og vintermaden i det hele taget med bravour.

Men pas på derude! Der er også meget virkelig dårlig Amarone. En super god Amarone koster minimum 150 kr. Et godt tip er at købe Amarones billigere tvillingebror Ripassoen. Den er lavet på amoranekvaset og her får man ofte meget vin for pengene.

Latium Valpolicella Ripasso
219,- Julepris 119,95

Latium Valpolicella Ripasso, Rødvin
Latium Valpolicella Ripasso, Rødvin

En krystalklar vin med en intens granatrød farve. Fin intens og kompleks vin i fin kvalitet. Duft og smag af modne røde frugter, lidt mineralske noter og en anelse krydret.

Vinifikation starter efter knusning og druemosten passere en kort Crio-maceration. Herefter fortsætter en kontrolleret gæring i 12-15 dage. Efter den korte passering og fornyet gæring løber vinen igennem de gærede presserester fra Amaronekvaset. Vinen hældes på franske & amerikanske 350 ltr. Ege-fade og aldres i 12-15 måneder. Slutteligt hældes den på flasker i 6 måneder inden den frigives til salg. Alkoholprocent 14,5%

Mt. Edward Pinot Noir Earth’s End – Biodynamisk
259,- Julepris 179,95

Pinot Noir
Mt. Edward’s Pinot Noir

Pinot Noir er vinen og druen når du skal servere en lidt lettere vin. Og når det skal være Pinot Noir er en New Zealansk et fantastisk bud.

Vi synes at Ekstra Bladet har beskrevet denne vin fantastisk godt.

“Biodynamisk vinbrug. Duft af røde frugter og især urter. Jordbær, skovbær, mørke frugter, peber og skovbund i smagen. En god balance i denne lidt sødlige oversøiske stil hvor syren især må fremhæves”.

Det er bare en fantastisk julevin og bare en lækker elegant vin med mange smagsnuancer i det hele taget. Og så kan vi godt lide at den vin vi synes er den bedste vi har smagt også er Biodynamamisk. Så både bæredygtighed og “value for money på en gang.

Mt. Edward Pinot Noir (biodynamisk)
449,- Julepris 289,95

Mt. Edward Pinot Noir
Mt. Edward Pinot Noir

Kan du finde lidt ekstra i vinbudgettet, så har vi her en New Zealandsk Pinot Noir der har fået hele 94 Point af Robert Parker og som med sine modne tanniner og syrlighed sidder lige i skabet. Og bemærk at også på denne vin er vi Danamarks Billigste.

“Mt. Edward Pinot Noir med sorte kirsebær og morbær med underliggende noter af gærekstrakt, tjære, oksetalg og spil fra skovbunden. Medium krop og i ganen opleves en stor koncentration af komplekse krydrede / jordnær, røde bær, brombær og en smag med en solid struktur af faste, modne tanniner og livlig syrlighed. I eftersmagen dybe lag af smagsoplevelsen” 94+ point – Parker/The Wine Advocate

15,0 Primitivo Di Manduria
179,- Julepris 99,95

Billede af 15,0 Primitivo Di Manduria
Primitivo Di Manduria 15,0, SPS Wine

Vi kommer ikke udenom danskernes favorit drue Primitivo. Virkelig kraftfulde vine, fuldmoden frugt og styrke. Denne 15,0 er ydermere kraftfuld og med en alkoholprocent på 15 der virkelig kan håndtere både flæskesteg, andsteg og det fede og søde tilbehør. Skål, Uhmmmm og velbekomme.

15,0 er en klasse rødvin. Ikke bare endnu er god Primitivo Di Manduria, men en topklassevin med struktur, elegance, dybde i smagen og en intens oplevelse af frugt og fylde. Den har en frisk og intens duft. Vinen imponerer ydermere med en intens rubinrød farve og antydninger i aromaen af lakrids, fuldmodne bær og en delikat antydning af vanilje. Bemærk prisen.Et vaskeægte røverkøb.

Albet I Noya Lignum Tinto (Økologisk)
129,- Julepris 89,95

Albet I Noya Lignum Tinto Spansk økologisk rødvin fra Catalonien
Albet I Noya Lignum Tinto Spansk økologisk rødvin fra Catalonien

Spanske vine passer også godt til julemaden. Druerne har fået massere af sol og deres frugtige aromaer spiller godt op til den danske julemad.
Drunerne til Albet I Noya Lignum Tinto er høstet i hånden og vinen har ligget på fade i 11 måneder og det smages ganske let og fint og charmerende. Vi oplever vinen som rund, aromaisk med let krydret smag. Vi oplever at rigtig mange er vilde med denne type vin som er fuldstændig drikkeklar.
Mixet af druerne Cabernet Sauvignon, Garnatxa og Merlot er med til at borger for nuancer, kompelksitet og smagsoplevelser. Og så kan vi rigtig godt lide at den er økologisk. Blandingen af en god vin og økologi giver lige den ekstra dimension

Viña Pedrosa Cepa Gavilán Crianza
185,- Julepris 139,95

Viña Pedrosa Cepa Gavilán
Viña Pedrosa Cepa Gavilán

Også spanske vine fra Ribera del Duero er glimrende julevine. De er lavet på druen Tempranillo, ofte med en god og lidt sødlig eftersmag. Derfor er valget også faldet på denne Ribera del Duero, lavet 100% på Tempranillo-druen.
“Best Buy” – Wine and og Spirits Magazine: “Giv denne vin luft og smag egetræet og frugtsmagen der tager over i denne bløde, elegante Ribera del Duero. Den føles rund, med polerede tanniner og en nødvendig syre”.

 

 

Latour Ardeche Chardonnay
129,- Julepris 79,95

Latour Ardeche Chardonnay
Latour Ardeche Chardonnay

Når vinen til flæskestegens skal være hvid.  Med sit lyse kød og delikate struktur er hvidvinen for mange det rigtige valg. Vores bud denne Franske Bourgogne hvidvin på 100% Chardonay druen. Kåret til Best Buy 3 år i træk af Robert Parker.

Latour Ardeche Chardonnay er så ren og frisk i sin renhed at det charmerer og du smager melon, æble, fersken, citrus, kalk og blomster. Den er elegant og rigtig mage får det sådan at der skal nydes et glas mere. Den er gæret og lagret i ståltanke. Du får en fantastisk dejlig mineralsk chardonnay fra Bourgogne med dejlige frugtnuancer i fantastisk balance. Ingen vingård i Bourgogne leverer bedre kvalitet til prisen end Louis Latour! Og med en alkohol procent klarer den også julemaden.

Dette er vores bud på fantastiske vine til julemaden og vine der bare smager godt til vinterens lidt tungere retter.

Scroll Up