Vinterens bedste rødvine – hvad skal jeg vælge og ud fra hvilke kriterier. SPS Wine giver nogle bud.

Næppe er den sidste slurk gløgg blevet drukket andestegen blevet nydt, før januar er over os med minusgrader. Som vinelsker kan man mærke, frost og kulde, og alligevel glæde sig over årstiden. Fordi  ved meget lave temperaturer kan man igen nyde de dejlig kraftige rødvine, her menes naturligvis de smagfulde vinter-rødvine.

SPS Wine viser, hvilken rødvin, der anbefales til bestemt mad.

Hallo vinter – hallo rødvin!

Hvis man siger ”rødvin” om vinteren, skal man også sige ”kraftig”. Til kraftig mad om vinteren hører også rødvin til – grydestegt oksesteg, spareribs, vildt, sammenkogt ret eller speciel chilli mad.

Vinter retter er kraftige måltider. Sådan ”guffen i sig” sker ikke hver dag, men hvis…så skal vinen dertil også smage.
Nu skal du lære vin sæsonens ”stars” at kende: Cabernet Sauvignon, Syrah, Zinfandel, Shiraz og Petite Sirah. Vores tip til god velsmagende vintervin og lidt om druernes typiske karakterer.

Cabernet Sauvignon

Hos rødvinen er Cabernet Sauvignon n slags konge – en frugtbetonet vin med intensive tanniner.

En typisk CS minder om mørke frugter som f.eks. blomme og brombær, udviklet på egetræ – vinen antager en aroma fra vanilje, dild, karamel og ristet kaffe.

CS ”elsker” simpelt hen oksekød i alle varianter. Vegetarer bør prøve den med hvidløgs-retter, vildt, svampe risotto og vegetarisk lasagne.

Syrah vin

Syrah er den europæiske tvilling til Shiraz og stammer fra Rhone-dalen i Frankrig. En god Syrah ”eksploderer” af lutter smags-intensitet og er derfor ikke hver mands eje: Karakter af saltet kød, kaffe, blåbær og jernoxid, typisk for Syrah.

En så stor vin passer til særlig god mad, og den, som kan lide lammekød, skulle straks prøve en Syrah (Shiraz). En californier f.eks. Backhouse Zinfandel, ville kunne leve op til Syrah (Shiraz), omend Morgan Bay Zinfandel fra Californien er lidt mere let og mindre krydret, men også ”australierne” skal du holde et godt øje til. F.eks. Omrah Shiraz

Zinfandel vin

Zinfandel behersker forskellige sider af stile – frugtig-let eller marmeladeagtig sød.

Let udviklet Zinfandel minder om friske hindbær og passer til mange retter, især med italienske røde saucer og overhovedet med alt kombineret med tomater.

Intet under, at Zinfandel er genetisk identisk med den frugtagtige, syditalienske sort Primitivo fra Puglia. Stærke Zinfandel har potentiale som ledsager til desserter med chokolade og moden ost. Californiske producenter fra Nappa Valley er verdensberømte for deres Zinfandel.

Petite Shiraz

Rødvin fra denne drue er righoldig, stor og mørk. Tanninindholdet lægger sig direkte, smagsmæssigt for Petit Siraz vedkommende til blommer og solbær, tørrede blommer såvel som til ristet kaffe og bitter chokolade. Dens dyb blå farve ser endog ud som blæk. Varmt anbefales kan Caravan fra Australien på Petit Shiraz druen.

Denne vin forlanger en kraftig mad .

Vegetarer nyder den bedst med mexicanske/sydamerikanske og meget krydrede retter, fyldig pizza eller som dessert til moden ost.

 

Yderligere vin anbefalinger til vinteren når det ikke skal være kraftig mad. Anbefalinger til pizza og pasta.

Når vi trænger til afveksling til vinterens kraftige retter, så kunne der komme en lækker hjemmelavet pizza på menuen. Pizza stammer fra Italien, nærmere bestemt Napoli, og blev oprindeligt introduceret som en Pizza Margherita, men findes i dag i et utal af varianter. For at kunne anbefale vine holder vi os til den klassiske pizza.
Den mest dominerende smag skal matches af en vin del balancerer tomatens sødme og syre. Oplagt er de italienske vine. De mere solmodne lavet på druerne Negroamaro eller Primitivo er gode bud. Alternativt oversøisk Zinfandel. Vin til pasta. Her findes også mange varianter af f.eks. den Italienske Pasta Bolognese. I den ægte Bolognese tages der udgangspunkt i hakket oksekød, løg, gulerod, tomat, bacon og bladselleri. Det er faktisk en relativ fyldig ret og den matches godt af vine med høj frugtsyre og mindre garvesyre.. Udgangspunktet kan fint være italiensk vin, idet retten stammer fra Bologne i Emilia Romagna regionen, der laver fyldige mørke vine med en vis sødme-fuldhed på Sangiovese druen.

Og, hvis det skal være hvidvin om vinteren?

Vinteren er også den perfekte tid for hvidvine modnet i egefade. Tip: Modne Chardonnays, f.eks. Wayne Gretsky Chardonnay fra Californien fra den kendte ishockeyspiller Wayne Gretsky fascinerer med en pallette af tropiske frugter, meloner og citronmarengs. Og lækre nuancer af fadlagring. Den er mums og skal prøves. Disse er ideelle til smøragtige kartoffel retter, varm muslingesuppe, pastaretter med ost, retter med mandler og valnødder såvel som kraftige grøntsag retter..

Selvfølgelig skal der ikke mangle prosecco på festdage, Italiens store modstykke til champagne. Prosecco bedst til salte snacks, men også til skalddyr .Prosecco har efterhånden overhalet Champagne i producerede flasker på verdensplan. Prosecco boblerne er mere livlige end champagne og smagsoplevelsen er ikke for tør og ikke for sød.

Med et glas førsteklasses rødvin i et hyggeligt hjem varer vinteren kun den halve tid.

Tjek SPS Wines hvidvine. F.eks. Wayne Gretsky Chardonnay lever op til ovenstående. Men ellers kontakt SPS Wine for anbefaling af vin vinterens retter.

Kontakt os endelig for spørgsmål og anbefalinger og tilbud.