De 10 tips om vin til mad kan højne dit kulinariske niveau. Uanset om du blot vil åbne en rødvin til aftensmaden eller skal have gæster til en tre-retters menu, så er her tips at hente.
De 10 tips om vin til mad er ikke en videnskab men nærmere et værktøj du kan støtte dig til. Og som du kan se i tip nr. 10, så handler det mest af alt om erfaring og intuition.
Tip nr. 1: Vin og kød:
Her er næsten alt tilladt. Til rødt kød og steg, helst rødvin. Til lyst kød som fjerkræ, helst hvidvin. Jo mere krydret/aromatisk kødet er, desto kraftigere og aromatisk skal vinen også være.
Tip nr. 2: Vin og fisk:
Her harmonerer en hvidvin med citrus-aroma rigtig godt. F.eks. hvidvine med Garganega og Fiano druerne
Tip nr. 3: Vin og ost:
Til en mild ost passer en let vin. En kraftig ost gør sig bedst med en kraftig vin.
Lette hvidvine er f.eks. en frugtig Kabinett eller en fin/lidt bitter Spätlese.
Med rødvine gælder nærmest det samme. Til en kraftig ost anbefales en kraftig og fyldig Shiraz
Læg mærke til: Rødvinen til osten skal være syrefattig, og for tørre hvidvine overlapper oste- smagen, søde vine, derimod, forstærker den fyldig-saltede karakter. Sødt og ost er altså OK.
Tip nr. 4: Vin og grill:
Den rigtige vin til grill-mad kræver struktur for at kunne holde stand over for den stærke grill-aroma ved f.eks. marineret kød, brug en tør Chardonnay eller en let afkølet Shiraz.
Til de milde grill-grøntsager anbefales derimod en frugtagtig sommervin som Rosé.
Tip nr. 5: Vin og vok:
Her gælder: Chillis og ingefærs skarphed kan gøres mildere, hvis man drikker en frugtagtig Riesling eller Chardonnay dertil. Ret få ”skarpe” asiatiske retter matcher med let hvidvin med eksotiske nuancer såsom mango, maracuja eller melon, f.eks. en tør Sauvignon Blanc.
Tip nr. 6: Vin, mens man laver mad:
Hvad passer bedre end vinen selv. Den kvalitet, der senere kommer på bordet, burde også bruges ved forberedelsen af maden. Er det mon fornuftigt at lade den dyre Bordeaux fordampe i gryden ? Det må man gøre op med sig selv.
Tip nr. 7: Sur x sur = sur2
Ved surt og sødt er der tre enkle regler: Rettens surhed og vinen multipliceres, det søde mellem mad og vin hæver sig behageligt, og surt med sødt harmonerer meget godt.
En salat med en surt betonet dressing skal så bruge en vin med mindre syre.
En sød dessert serveres med f.eks. sød hedvin eller en Eiswein, hvorved desserten skulle blive sødere end vinen.
Tip nr. 8: Vin og chokolade, pas på !:
Mørk chokolade er svær at kombinere med sød vin. En portvin med lidt mere alkohol går bedre med den kraftige chokolade. Man kan ikke gøre noget forkert med portvin til chokolade. Man kan også tage en kraftig rødvin med lidt syre til mørk bitter chokolade.’
Søde og let smeltende mælke chokolade harmonere derimod godt til let-sød hvidvin.
Tip nr. 9: Tanninrige vine, Cabernet Sauvignon eller lignende – hvid som rød – lagret i egefade:
Tunge tanniner og fyldige rødvine passer derimod godt til kraftige og fedtrige retter.
Tip nr. 10: Stol på din intuition:
Den, som har udviklet sin egen forkærlighed, kan smide disse 10 tips om vin til mad over bord. Vigtigst er den individuelle nydelse. Der er ingen patent-recept – trenden er derimod at eksperimentere. Den som har gæster bør kun stole på sin egen gane. En god regel er: øges din smagsoplevelse af maden med den vin du har valgt, så har du valgt rigtigt.
Kontakt os i SPS Wine.dk for spørgsmål, anbefalinger og gode tilbud.